Kullanıp bir kenara fırlatmadan önce...



Ne kadar kolay sahipleniyoruz biz insanlar. Satın aldığımız veya bulduğumuz şeyleri öylesine benimsiyoruz ki... Hiç sormuyoruz eşyalara onlar bize ait olmak istiyorlar mı diye? Hoşnutlar mı durumlarından?

Hiç değerlerini bilmiyoruz. Kullanıyoruz da kullanıyoruz, sömürüyoruz da sömürüyoruz. Sanki sonsuza kadar bizim olacaklarmış gibi... Hiçbir zaman kırılmayacaklar, bozulmayacaklar veya kaybolmayacaklar gibi... Ancak böyle bir felaket ola ki başımıza geldiğinde anlıyoruz onları ne kadar çok sevdiğimizi ve değer verdiğimizi. Eşyanın maddiden ziyade duygusal değeri ortaya çıkıyor bu gibi durumlarda.

Herkes farklı gösterir sevgisini. Kimi özenle saklar eşyalarını tertiple, düzenle. Toz kondurmaz üzerine, kılıflara, poşetlere koyar zararın ötesine kaldırır onları. Kimi ise onu kendi parçası haline getirir ve samimi bir dost gibi hiçbir şeyini sakınmaz ondan. Hor kullanır, kirletir, düşürür, üzerinde izler bırakır. Eşyayı "kullanılmış" hale getirir. Ama kötü bir amaçla yapmaz bunu... Sevdiğindendir yaptıkları, onu yanından ayıramadığındandır bu kadar paralaması. İstemeden oluşturur çoğu yarayı da bereyi de... Ama yıllar geçtiğinde iki tür insanın da kullandığı eşyaları yan yana getirdiğimizde görürüz ki, sevilirken hırpalanan eşyanın üstünde bir koku vardır: Aidiyet kokusu. O sadıktır sahibine, o tamamiyle onundur, o onun bir parçasıdır, bütünüdür. Her izin ardında bir anı vardır, her hasarın ardında bir paylaşım vardır.

İşte bu yüzden severim kullanılmış eşyaları. Cansız değiller de, nefes alan, kanlı canlı varlıklar gibi görünürler gözüme. Bir bakıma öyledirler aslında. Sahiplerinin kokularını, ruhlarından birer parçayı taşırlar üstlerinde. Görmüş geçirmiş bir nine veya dede ağırlığında olurlar. Üstlerinden zerafet ve erdem akar şıp şıp.

Her gün kullandığımız ve görmeye alıştığımız eşyalara bir kez daha bakalım derim bu yüzden. Bizim için ne kadar değerli olduklarını fark edelim onları kaybettiğimizi bir an için bile olsa düşünerek. Kıymetini anladığımız eşyaların tadını çıkaralım derim.

Eminim bu kararınızdan onlar da hoşnut kalacaklardır...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 yorum: